آموزش

دوره ی آموزش ایمنی و آتش نشانی صنعتی

دوره ی آموزشی ایمنی و آتش نشانی

ماهیت کار و مواد درگیر در فرایندهای تولید و سیستم‌های ذخیره‌سازی در کارخانه‌ها و انبارها می‌تواند به معنای احتمال بیشتر آتش سوزی باشد؛ مانند مواد هزمت. در نتیجه در این مکان‌ها، اقدامات مناسب برای ارتقا ایمنی و پیشگیری از آتش سوزی ضرورتی حیاتی است. به همین دلیل، در این مطلب از مقالات پندار ایمن به بررسی آموزش ایمنی و آتش نشانی صنعتی در مقابل حفاظت از حریق در کارخانه ها و روش های ارتقا و بهبود آن می پردازیم در ادامه ی مطلب با ما همراه باشید.

ضرورت ایمنی و حفاظت از حریق در کارخانجات

کارخانجات و انبارها ممکن است از مواد استفاده یا آنها را ذخیره کنند و اقدامات خاصی را انجام دهند که می تواند خطر آتش سوزی را افزایش دهد. این خطر بالقوه که می تواند تلفات جانی و خسارات مالی جبران ناپذیری داشته باشد، استقرار یک سیستم ایمنی و حفاظت از حریق صنعتی را ضروری می سازد.

همچنین برخی از کارخانجات با مواد خطرناک(هزمت) کار میکنند، بنابراین باید تمامی افراد مشغول در ان کارگاه دوره های آموزشی ایمنی و آتش نشانی صنعتی را پشت سر گذاشته باشند.

علل شایع آتش سوزی در کارخانه ها

برای استقرار یا ارتقا سیستم ایمنی و حفاظت از حریق در کارخانه ها نخست باید عوامل احتمالی وقوع حریق را شناسایی نمود و بعد برای آموزش پرسنل خود اقدام کنید. آتش‌سوزی‌ ها در کارخانه ‌ها دلایل مختلفی دارند و این مهم است که کارخانه‌ ها از این خطرات احتمالی آگاه باشند و اقداماتی را برای به حداقل رساندن خطر آتش ‌سوزی انجام دهند و بتوانند در لحظه واکنش مناسب نشان دهند.

برخی از علل متداول آتش سوزی در کارخانه ها به شرح زیر است:

  1. خطرات الکتریکی: خطاهای الکتریکی یا خرابی تجهیزات می تواند باعث آتش سوزی الکتریکی شود. بارگذاری بیش از حد مدارهای الکتریکی، استفاده از تجهیزات الکتریکی قدیمی یا آسیب دیده و سیم کشی نامناسب همگی می توانند خطر آتش سوزی الکتریکی را افزایش دهند پس باید هر چند وقت یکبار ابزار های کار خود را مورد بررسی قرار دهید.
  2. مواد قابل اشتعال: کارخانه ها اغلب از مواد قابل اشتعال مانند مواد شیمیایی، گازها و حلال ها استفاده می کنند که می توانند مشتعل شوند و باعث حریق گردند. این مواد باید به درستی نگهداری شوند و با احتیاط کامل مورد استفاده قرار گیرند.
  3. گرد و غبار قابل احتراق: انواع خاصی از گرد و غبار مانند خاک اره، آرد و غبار غلات می توانند مشتعل شوند و باعث انفجار و آتش سوزی گردند. تهویه مناسب و اقدامات کنترل گرد و غبار باید برای به حداقل رساندن خطر آتش سوزی گرد و غبار قابل احتراق اجرا شود.
  4. کار گرم: جوشکاری، برشکاری و سایر کارهای داغ می تواند جرقه هایی ایجاد کند که باعث میشود آتش سوزی به بار اید. کار گرم فقط باید در مناطق تعیین شده و با رعایت اقدامات ایمنی مناسب انجام شود تا منجر به آتش سوزی نشود.
  5. استعمال دخانیات: استعمال دخانیات در مناطق ممنوعه یا دور ریختن نادرست ته سیگار علاوه بر آلوده کردن محیط می تواند باعث آتش سوزی در مکان های مختلف شود.
  6. خطای انسانی: خطای انسانی، مانند استفاده نادرست از تجهیزات یا عدم رعایت اصول ایمنی مناسب نیز می تواند منجر به آتش سوزی گردد.

شناسایی این علل بالقوه آتش سوزی می تواند برای بهبود ایمنی و حفاظت از حریق در کارخانه ها مفید باشد.

ضرورت وجود مسئول ایمنی و حفاظت از حریق در کارخانه ها

تعیین یک شخص به عنوان مسئول ایمنی آتش نشانی و حفاظت از حریق در هر کارخانه ای ضروری است. چنین شخصی که ممکن است همان مسئول سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE) یا یک فرد متخصص در زمینه مهندسی حریق، مسئول، مجری و ناظر اقدامات ایمنی و حفاظت از حریق در کارخانه خواهد بود.

فرد مسئول بر اقدامات پیشگیرانه و تجهیزاتی نظارت می کند که برای به حداقل رساندن خطرات آتش سوزی، کاهش انتشار آتش و دود در صورت آتش سوزی و فراهم کردن وسایل ایمن برای تخلیه و واکنش دقیق و سریع نظارت دارد. این به معنای نصب درب های آتش نشانی و سایر تجهیزات ایمنی آتش نشانی، مانند کپسول های آتش نشانی و هشدار دهنده، یک مسیر خروج ایمن و محل تجمع آتش است.

در حالی که نصب برخی اقدامات ایمنی عمومی آتش نشانی مانند تابلوها و علائم ایمنی می تواند توسط شخص مسئول انجام شود، تعمیر و نگهداری سیستم آتش نشانی باید با استانداردی رضایت بخش توسط یک مهندس خبره و دارای صلاحیت های لازم مانند مهندسان شاغل در شرکت پندار ایمن انجام شود.

اقدامات ضروری برای ایمنی و حفاظت از حریق در کارخانه ها

اقدامات زیادی وجود دارد که کارخانه ها می توانند برای افزایش ایمنی و حفاظت در برابر آتش انجام دهند و اجرای یک طرح جامع ایمنی آتش نشانی که تمام خطرات احتمالی را برطرف می کند بسیار مهم است.

در ادامه برخی اقدامات لازم برای ارتقا ایمنی و حفاظت از حریق در کارخانه ها را بررسی می کنیم.

انجام ارزیابی خطر آتش سوزی

ارزیابی کامل خطر آتش سوزی می تواند به شناسایی خطرات احتمالی و تعیین اقدامات مناسب برای کاهش خطر آتش سوزی کمک کند و همچنین میتواند از تشدید دوباره ی آتش سوزی جلوگیری کند.

نصب سیستم های اعلام حریق

سیستم اعلام حریق بخشی ضروری از سیستم حفاظت حریق در اماکن است. این سیستم ها با استفاده از تجهیزاتی مثل انواع سنسورها و دتکتورهای شعله، دتکتورهای دود، دتکتورهای حرارتی و همچنین دتکتورهای گاز می توانند کارگران را از آتش سوزی احتمالی آگاه کنند و باعث شود که بتوان از موقعیت مطلع شد و عملکرد خوبی داشت.

نصب سیستم های اطفای حریق

سیستم های اطفاء حریق مانند اسپرینکلرها، انواع سیستم اطفا حریق گازی و کپسول های آتش نشانی می توانند به جلوگیری از گسترش آتش در زمان آتش سوزی کمک کنند.

جهت استقرار اعلام و اطفا حریق در صنایع، معمولا از سیستم های پایش و گاز یا سیستم F&G که دارای تجهیزات ضد انفجار است استفاده می گردد.

برنامه های واکنش اضطراری برای ایمنی و حفاظت از حریق در کارخانه ها

طرح های واکنش و تخلیه اضطراری آتش سوزی باید شامل روش های تخلیه، نقاط ملاقات تعیین شده و اطلاعات تماس اضطراری باشد. این برنامه ها باید به طور منظم باید به کارکنان آموزش داده شده و پرتکرار تمرین شوند.

انبارداری اصولی مواد قابل اشتعال

مواد قابل اشتعال به ویژه مواد با فلش پوینت پایین از جمله بعضی مایعات قابل اشتعال باید در مکان های تعیین شده ای که دارای تهویه مناسب و دور از منابع حرارتی یا اشتعال هستند، نگهداری شوند.

ضرورت تعمیر و نگهداری و بازرسی منظم برای ایمنی و حفاظت از حریق در کارخانه ها

تعمیر و نگهداری و بازرسی منظم ماشین آلات و سیستم های الکتریکی می تواند به جلوگیری از آتش سوزی ناشی از تجهیزاتی اشکال دارند کمک کند.

ارائه آموزش و تجهیزات مناسب

کارگران باید در مورد روش های ایمنی آتش نشانی، از جمله نحوه استفاده از کپسول های آتش نشانی و نحوه تخلیه ایمن در صورت آتش سوزی، آموزش های مناسب را دریافت کنند. همچنین باید تجهیزات حفاظت فردی مناسب (PPE) برای آنها فراهم شود تا خطر آسیب در صورت آتش سوزی به حداقل برسد.

رعایت مقررات و استانداردهای ایمنی و حفاظت از حریق در کارخانه ها

کارخانه ها باید مقررات و استانداردهای مربوطه را برای ایمنی و حفاظت در برابر آتش رعایت کنند.

با اجرای این اقدامات لازم و اتخاذ رویکردی پیشگیرانه برای ایمنی و حفاظت در برابر آتش، کارخانه ها می توانند به حفاظت از کارگران و به حداقل رساندن خطر آتش سوزی کمک کنند. مهم است که به طور منظم برنامه های ایمنی آتش نشانی بررسی و به روز شود تا اطمینان حاصل گردد که آنها موثر و کارآمد هستند و کارفرمایان از وجود فضایی امن مطمئن شوند.

دوره های آموزشی در پندار ایمن

ما در شرکت پندار ایمن،  دوره های ایمنی و آتشنشانی را در سطوح مختلف برگزار می‌کنیم.

دوره های ایمنی و آتشنشانی شامل مباحثی است که افراد با گذراندن این دوره‌ها می‌توانند از بروز حوادث گوناگون و حریق در اماکن مختلف  مسکونی، تجاری و صنعتی  پیشگیری کنند و در صورت وقوع حوادث آن را مدیریت کنند.

خطر همیشه در کمین است، به همین علت آموزش ایمنی و آتشنشانی به جلوگیری از خساراتی که در مواردی  کاملا جبران ناپذیر است میتواند کمک بسیاری کند.

کارشناسان  حرفه ای ایمنی و آتشنشانی ما آماده اند تا آموزش‌های هدفمند و تخصصی مباحث ایمنی آتشنشانی را متناسب با نوع کسب و کار و ساختمانی که دارید  به صورت تئوری و عملیاتی برگزار کنند.

برای اطلاعات بیشتر در مورد دوره های اموزشی با شماره زیر تماس بگیرید:

021-46820808

ویکی پدیا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *